Een Isa-sweater MET hoge col!

  • Geplaatst op
  • Door Int Leerke
  • 2
Een Isa-sweater MET hoge col!

Een korte tutorial over hoe je op de prachtige Isa-sweater van Bel'etoile een col zet.

___________________________________

TIP: Bekijk je deze tutorial op je gsm? Draai je gsm om en lees verder in Landscape-modus. Op een tablet of computer is het wel goed leesbaar! (Ik deel graag tips qua naaien en patronen met jullie, maar computerskills heb ik helaas nog niet genoeg ontwikkeld ;) )
___________________________________

 

De meesten onder jullie weten (en zagen) het ondertussen al, de isa-sweater van Bel'etoile is mijn all-time favoriete patroon als het over sweaters gaat. Met of zonder colorblock, met of zonder kap, kort of liever als jurk, alle soorten en varianten hangen meermaals in mijn kast! 

 

Bij het aanbreken van het koude weer wou ik graag truien met een lekker warme col maken. Laat dat nu net het patroondeel zijn dat mist bij dit patroon. Gelukkig zit er een patroondeel voor een kap bij, die ik gebruikte om ervoor te zorgen dat aan de hals alles mooi uitkwam. 

 

                                   ***

 

Hieronder laat ik jullie zien hoe ik dit heb aangepast. 

 

-- Ga je de kinderversie van de ISA maken? kijk dan HIER. Het maken van het patroondeel gaat iets anders in zijn werk, hier zit immers geen middenstuk in verwerkt. --

 

Je zet om te beginnen je Isa-sweater in elkaar zoals anders, enkel de halsboord of kap laat je achterwege. Dan ben je klaar om aan de col te beginnen. 

 

Bij de dames-versie bestaat de kap uit een kapdeel en een middenstuk. Neem het patroondeel van de kap zelf nogmaals over op patroonpapier. 
Meet hoe breed het middenstuk is onderaan je patroondeel. (Bij mij is dit 6cm)
Halveer dit en verleng de halslijn hiermee. (Ik verlengde dus met 3cm)
Teken nu parallel met de zijkant van de kap een lijn naar boven. Deze lijn bepaalt de hoogte van de col. 
Ikzelf vind 30cm een aangename hoogte om een lekker warme col te hebben. Heb je liever hoger of lager? Pas gerust aan naar wens!
Als je de hoogte hebt bepaald van je col teken je haaks (dus met een hoek van 90graden) hierop een lijn richting midden van de kap. Heb je geen geodriehoek of andere lat met lijntjes op? Geen probleem, neem een stevig A4-papier, (of de achterkant van een cursusblok, ...) Gebruik hiervan een hoek om deze lijn mooi recht te maken. 
Je patroondeel zelf is nu bijna klaar. Omdat er uiteraard geen naad middenvoor hoort, gaan we het patroondeel knippen op de stofvouw. Om dit niet te vergeten kan je het teken van de stofvouw toevoegen op je patroondeel. 
Ziezo, je patroondeel voor het maken van de col is klaar.
   
   

 

___________________________________


Het patroondeel van je kap is exclusief naadwaarde. Voeg dus overal (behalve aan de stofvouw) cm naadwaarde toe bij het knippen.

Knip je patroondeel nu 2x op de stofvouw uit je stof. Dit kan uit de 2x uit dezelfde stof, of je kan ook voor teddy of fleece kiezen voor de binnenkant voor een extra warme col. 

 

___________________________________

 

Vanaf hier is de werkwijze voor de kids- of damesversie hetzelfde. 

 

Hieronder zal je links de foto's zien van het proces met 2x dezelfde stof. Rechts zie je de foto's voor als je 2 verschillende stoffen kiest. Ik koos hier voor boordstof, dezelfde stof die ik voor de mouwboorden en zoomboord gebruikte. 

Neem nu de col uit buitenstof en vouw de stof dubbel met de goede kanten op elkaar. Naai de zijkant dicht. Je hebt nu een cirkel. Doe daarna hetzelfde met de binnenstof. 

 

 

 

 Draai 1 van de 2 delen met de goede kant naar buiten. Schuif de delen nu in elkaar met de goede kanten op elkaar. En speld (of klem) bovenaan de 2 delen rondomrond aan elkaar. 

   
 

 

Naai bovenaan nu de delen rondomrond op elkaar. zorg ervoor dat de naden mooi overeen komen.
Leg bij gebruik van een naaimachine de naden open (foto links). Leg bij gebruik van een overlock 1 naad naar links, en 1  naad naar rechts. Zo wordt de naad niet te dik (zie foto rechts). 

 

 

Draai nu met de goede kanten naar buiten. Steek een speld of klemmetje aan de naden onderaan. Dit punt komt op je middenrug straks. Steek aan de onderste rand vooraan ook een speld/klem. Dit is straks het punt dat middenvoor zal komen. 

 

 

Draai nu je reeds genaaide sweater met de slechte kant naar buiten.
Steek de col in de trui en speld nu de col aan de halsuitsnijding. Zog ervoor dat de speldjes/klemmetjes die je reeds stak gelijk komen met het midden aan je voor- en rugpand. 

LET OP: Als je voor 2 verschillende stoffen koos, zorg ervoor dat de buitenstof tegen de sweater zit. Die zit dus als het ware 'gesandwicht' tussen de sweater en de contraststof. De contraststof is dus zichtbaar tijdens het naaien. 

 

 

Naai rondomrond vast. En keer je sweater nu binnenstebuiten. Ziezo! 

Klaar voor de volgende? 

 
 
     

 

Reacties

  1. Kirsten Kirsten

    Super duidelijke beschrijving die ik onmiddellijk ga toepassen bij een volgende Isa ! Wauw, dank je wel !

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.